WELKOM IN DE RUPELSTREEK

Nieuwsbrief Toerisme Rupelstreek – 10 juni 2016

Hoofding
In de kijker
Foto© copyright TPA

Fotozoektocht Heffen

Nadat de vorige jaren alle gemeentes van de Rupelstreek al een keertje aan bod kwamen, verlegt Toerisme Rupelstreek haar zoekgebied dit jaar naar het Hombeeks Plateau.  We nemen daar de gemeente Heffen onder de loep.

Aan de hand van kleurenfoto’s die op het parcours genomen werden, los je een 30-tal  vragen op.  Als je dan ook nog de schiftingsvraag juist inschat én het ingevulde formulier tijdig terugbezorgd, maak je kans op mooie prijzen.  De zoektocht is kort en gezellig en daarom zeker geschikt als activiteit voor het hele gezin, bij gelijk welk Belgisch zomerweer !

Deelnemen aan deze leuke fotozoektocht is eenvoudig en kan van 15 juni tot 15 september.  Voor 4 € koop je een deelnameformulier bij Toerisme Rupelstreek of bestel nu al online via www.toerismerupelstreek.be.  Inwoners van Heffen, Leest en Hombeek betalen slechts 3 €.

Vanaf 15 juni zijn de zoektochten ook te koop bij:
Toerisme Mechelen         Café Maxim             Frituur Het Smulpaleis
Hallestraat 2-4-6             Kazernestraat 18    Steenweg op Blaasveld
2800 Mechelen               2801 Heffen            2801 Heffen

Antwoordformulieren kunnen binnengebracht worden in het infokantoor van Toerisme Rupelstreek tot uiterlijk vrijdag 23 september 2016.  In het najaar volgt de uitreiking van de prijzenpot.  Alle winnaars worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd.

In de kijker
Foto

12de Smikkeltocht van Toerisme Rupelstreek

Op zondag 17 juli organiseren de vrijwilligers van Toerisme Rupelstreek voor de 12de keer hun jaarlijkse smikkeltocht.  Er werd weer een mooie fietstocht van ongeveer 40 km uitgestippeld.  We blijven grotendeels in de Rupelstreek maar nemen ook een kijkje bij onze toeristische overburen; via de veerdiensten van Hoboken naar Kruibeke en van Bazel naar Hemiksem verkennen we een klein stukje Waasland.  De fietstocht vormt een lus, je komt dus altijd terug uit op de vertreklocatie.
Op 4 locaties op de route krijgt je heerlijke streekgebonden gerechtjes en/of drankje voorgeschoteld.   Dit jaar houden we een lekkere halte in B&B Bien Domo in Reet, ’t Baksteentje aan steenbakkerijmuseum EMABB in Noeveren, de verbruikzaal van het heemmuseum ‘Ontrent Den Hover’ in de Sint-Bernardusabdij en de infokeet van ‘Waterwegen en Zeekanaal NV’ aan de veerdienst in Kruibeke.
Deelnemen kost 20 euro voor volwassenen of 15 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar.
Vooraf inschrijven is noodzakelijk aan de hand van dit inschrijvingsformulier.
Na betaling ontvang je de drank -en eetbonnen voor de verschillende stopplaatsen en een brochure met de routebeschrijving. Inschrijven kan tot 8 juli of zolang de maximum capaciteit niet bereikt werd.

Voor meer informatie en inschrijvingen kan je terecht bij Toerisme Rupelstreek

Foto
Foto

Terra Nova in De Schorre

Ook deze zomer neemt ‘Terra Nova’ je mee om onbekende plekjes in de provincie Antwerpen te ontdekken of om bekende plekjes vanuit een nieuw perspectief te zien. Ben je voor jezelf en je gezin op zoek naar unieke en avontuurlijke overnachtingen, verrassende picknickideetjes of een scheut cultuur? Meer dan 25 activiteiten zorgen voor een geweldige zomer vlak bij huis.

In onze eigen achtertuin biedt recreatiedomein De Schorre naast een ‘déjeuner sur l’herbe’ ook een ‘salon de thé of diner sur l’herbe’ aan,  een unieke combinatie tussen culinair genieten en natuurbeleving.

Déjeuner sur l’herbe : 
Geniet van een verfrissende ochtendwandeling vroeg door De Schorre. De gids neemt je mee langs de oude kleiputten en vertelt over de dieren en de planten die ontwaken. Ontdek bloemen die zich pas bij dageraad vertonen en planten die hun meest sexy outfit bovenhalen om een insect te versieren. Er hangt meer romantiek in de lucht dan je denkt! Na een klim over de heuvels wacht een lekker ontbijt op het prachtige uitkijkpunt.

Data: 3 juli, 14 augustus
Uren: van 8 – 11.30 uur
Prijs: 20 € / 15 € voor kinderen

Salon de thé sur l’herbe :
Voor wie liever uitslaapt is er de middagversie van het programma.  Na een heerlijke wandeling kom je op adem aan het uitkijkpunt waar je je overgeeft aan de zoete zonde en geniet van al het lekkers dat de provincie Antwerpen je te bieden heeft.  Al deze ambachtelijke koekjes, taarten en zoetigheden worden gecombineerd met een theebar.  Niet zo’n zoetebek? Geniet dan van een lekker kaasplankje en sandwiches.

Data: 3 juli, 14 augustus
Uren: 12 tot 15.30 uur
Prijs: 20 € / 15 € voor kinderen

Diner sur l’herbe: 
De afterwork versie start met een gezellige ontvangst bij een lekker glaasje. Vervolgens trek je de natuur in met de gids. Na de wandeling wordt de BBQ aangestoken. Met een lokaal streekbiertje genieten we van het mooie uitzicht op het panoramapunt in De Schorre. Ben je vegetariër? Geen probleem, er worden een alternatief voorzien.

Data: 30 juni, 11 augustus
Uren: 18 tot 22.30 uur
Prijs: 28 €

Praktisch
Adres: Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1

Voorzie sportieve kledij en wandelschoenen. Deze activiteit is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s omwille van de steile helling en boswandeling

Info en reservatie bij via www.terra Nova2016.be

Kort Nieuws
Foto

12/06/2016: Keramiek op ’t Geleeg

De steenbakkerijsite Frateur in Noeveren (Boom) is het prachtige decor van een sfeervolle markt waar kleikunstenaars en keramisten demonstraties ten beste geven en keramisch werk te koop aanbieden. Deze markt is een ware belevenis voor iedereen die van klei houdt.  Het zomerterras en een muzikale live-act maken het feest compleet. Optreden van volksmuziekgroep De RuPeL om 15 uur.

Meer info: www.geleeg.be

Foto

12/06/2016: De Linde Driving Experience

Garage De Linde laat je op het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom proeven van de Italiaanse cultuur! Kom leuke Italiaanse wagens testen en kuieren over een gezellig marktje met heerlijke delicatessen, wijndegustaties en Italiaanse hapjes. Sfeermuziek en kinderanimatie maken er een gezellige zondagsuitstap voor het hele gezin van!

Meer info:  www.deschorre.be

Foto

18/06/2016: wandeling ‘Op zoek naar jong leven op het Noordelijk eiland’

Midden juni bruist het van het leven op de plassen van het Noordelijk eiland. Bijna alle vogels hebben nu jongen. Jonge wilde eendjes en krakeendjes zijn al behoorlijk groot. Achter kuifeend- en tafeleendmama’s zwemmen nu rijen jonge eendjes. Visdiefjes vliegen af en aan met visjes want de jongen op de nestvlotjes hebben altijd honger.  Gewapend met verrekijkers en telescopen gaat natuurpunt op stap om dat jonge vogelleven te bekijken.  Vertrek van de wandeling op de parking op de Rupeldijk (einde Tolhuisstraat) te Schelle om 13u 50 (veerboot om 14 uur). Deelname is gratis voor leden van Natuurpunt, niet-leden betalen 2 €.

Info en inschrijven bij: www.natuurpuntrupelstreek.be
.

Foto

18/06/2016: wandeling ‘Oude Nete-arm en Stuyvenbergbos’

KWB Schelle organiseert een gezellige en niet te lange gezinswandeling door het natuurgebied Oude Nete-arm en langs het Stuyvenbergbos in Rumst. Op de watertoren heb je een prachtig panorama over de kleiputten en kan je bij helder weer zelfs Brussel zien. Nadien sluiten we af met een drink. Afspraak om 14u op de parking van het gemeentelijk park (Vissersstraat) te Rumst.  KWB leden betalen 2 €, kinderen 1 € en niet-leden 3 €.

Info en inschrijven vóór 17 juni bij: www.schelleleeft.be

Foto

19/06/2016: Gilliotmarkt

De jaarlijkse Gilliotmarkt laat je toe om in een gezellige sfeer de magnifieke collectie van het museum en tegelcollecties van privépersonen te bewonderen. Op deze 9de editie wordt in primeur een film getoond met interviews van oud-werknemers van de fabriek.  Op het programma staat ook een lezing door Charlot De Bisschop, restaurator en conservator van keramiek. Heemkring Heymissen stelt foto’s tentoon van realisaties met Gilliottegels in Hemiksem en omgeving doorheen de jaren.   De Gilliotmarkt is van 10 tot 18u gratis te bezoeken in de Sint-Bernardusabdij (Nijverheidsstraat, Hemiksem)

Meer info op www.ivebic.be

Te Beleven
Foto
Foto
Foto

Feestweekend in Boom van 17 tot 19 juni

Voor het vierde opeenvolgende jaar wordt de Heldenplaats in Boom op vrijdag 17 juni  vanaf 19u omgetoverd tot een ambianceplein à la Oktoberfest met dirndls, halve liters, polonaises en veel fun.  De ideale manier om de werkweek af te sluiten. Met mooie prijzen voor wie in dirndl verkleed komt. Tegelijk vindt er opnieuw een internationale dernykoers plaats in het centrum van Boom.

Op zaterdag 18 juni zorgt het internationaal straattheaterfestival ‘Theater aan Twater’ weer voor spektakel. Ook nu weer worden straatartiesten van over de hele wereld naar Boom gevlogen met topacts voor jong en oud met circus, acrobatie, vuur, clownerie en adembenemende stunts met onder andere Didier Pasquette, een van de beste ‘draadlopers’ ter wereld. In België opende hij al de Zomer van Antwerpen door over de Groenplaats te wandelen, op duizelingwekkende hoogte. In Londen stak hij de Thames over, in New York ging hij de uitdaging aan met het Liberty Building, Cirque du Soleil bracht hem van Frankrijk tot Japan en nu doet hij Theater aan Twater aan.
Theater aan Twater is gratis en vindt plaats van 14u tot 00u. Om 15u zenden we bovendien de EK-match België – Ierland op groot scherm uit. Kortom het wordt één groot feest daar in Boom.

Meer Info: www.kaaimannen.be of via Facebook Theater aan Twater

Onder meer Buurman, Leki, Rootsriders, Stefan Dixon, Radio Oorwoud en Hannelore Bedert, Tabizla en stand-up comedienne Veerle Malschaert komen op zondag 19 juni naar Boom voor de derde uitgave van Ubuntu Festival, het wereldmuziekfestival aan de Kaai daar. Net als de voorbije jaren staat er naast de optredens op twee podia nog heel wat andere animatie gepland, in de vorm van workshops, debatten, straattheater en een wereldmarkt. Om 12u start het gratis festival met de langste picknick, vanaf 14u beginnen alle optredens.

Meer info: www.ubuntufestival.be

Te Beleven
Foto

Vis- en folkloredagen in Mariekerke

De vis- en folkloredagen in Mariekerke zijn een openluchtspektakel met een weerklank tot buiten Vlaanderen. Zaterdag 25 en zondag 26 juni zijn echte bourgondische dagen want je kan hier proeven van de vele lokale lekkernijen en visspecialiteiten. Maar de mensen komen ook naar Mariekerke om plezier te maken. In elke straat, achter elke hoek is wel iets te beleven. Er wordt gezorgd voor muziek en men kan dansen waar en met wie men wil. Bij dit alles wordt met enige weemoed teruggeblikt naar de vroegere economische activiteiten van het aloude vissersdorp. De visserij, de wijmteelt,… alles herleeft een heel klein beetje. Iedereen is van harte welkom om mee te delen in deze 2-daagse feestelijkheden met stoet, standjes allerhande, rommelmarkt, oude ambachten kinderanimatie, en zoveel meer.
Email Marketing Powered by MailChimp

 

 

 

Gouden Carolus Fiets-en Wandelzoektocht 2016

De Gouden Carolus Fiets- en Wandelzoektocht is op vier jaar tijd uitgegroeid tot een topevenement met duizenden deelnemers vanuit heel Vlaanderen. De Mechelse brouwerij Het Anker zet samen met haar partners deze succesformule verder in 2016.  Wat mogen de deelnemers verwachten? Enerzijds werd een mooi fietsparcours van ongeveer 30 km uitgewerkt waarbij de focus nog meer dan vroeger zal liggen op het zalig genieten van een ontspannend tochtje langs de Mechelse groene gordel. Anderzijds is er opnieuw een wandelroute van zo’n 3 km door het historische hart van cultuurstad Mechelen uitgestippeld met daarbij ook een gratis kinderformule. Beide routes kan je vooraf downloaden op je outdoor-gps en in de verzorgde en handige brochures vind je toeristische weetjes en tips omtrent zaken die je langs je route tegenkomt. Als je daar de  gegeerde Anker-gadgets voor elke deelnemer en de steeds aangroeiende prijzenpot bijvoegt, zijn alle ingrediënten aanwezig om er een echte feesteditie van te maken. Zoals steeds loopt de zoektocht over 4 maanden, van 28 mei tot 2 oktober. Deelnamebrochures voor de fiets- en wandelzoektocht kosten elk 8 euro – voor Pasarleden is dat telkens 6 euro.  De brochures zijn o.a. te koop in het infokantoor van Toerisme Rupelstreek of kunnen online besteld worden. Het volledig deelname reglement vind je op www.hetanker.be

 

nieuw streekbier: Abdijbier van Heymissen

Brouwerij De Blauwe Kuip uit Niel stelde op 19 mei haar jongste telg voor aan het grote publiek. Na de Klinkaert en de Vaertlander  werd het Abdijbieren van Heymissen boven de doopvont gehouden in de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem die ook de inspiratie voor het brouwsel was. Het blonde bier van 7,5 graden heeft bleke mout en Kent & Hallertauhhop als ingrediënten wat een kruidig, hoppig aroma geeft.  Het smaakvol bier leent zich met zijn licht zurige smaak en droogbittere afdronk uitstekend voor foodpairing en gaat ook goed samen met een aantal kazen. Abdijbieren van Heymissen wordt onder meer verdeeld via lokale drankenhandels en bierstekers. Meer info op: www.abdijbierenvanheymissen.be

 

Fietsroute ‘Frans Bruynseelspad’ in Rumst vernieuwd

Het Frans Bruynseelspad is een fietsroute die als een lus doorheen Rumst, Reet en Terhagen. De route werd in 2016  vernieuwd door het Keibrekerspad er in op te nemen. De afstand werd daardoor gewijzigd van 37 km naar 32,6 km.   Het pad werd genoemd naar Frans Bruynseels die van 1976 tot 1986 de eerste burgemeester van de fusiegemeente Rumst was. De fietsroute is een ontspannende tocht langs vele historische bezienswaardigheden. Dorpskernen wisselen af met restanten van oude steenbakkerijen en industriezones vormen een scherp contrast met het groen van de uitgebreide landbouwgebieden en het landschappelijk schoon van de boorden van de rivier. De route vormt met de wandel- en fietsbruggen de perfecte aansluiting op de naburige fietsnetwerken. De beschrijving start in de deelgemeente Reet aan het gemeentehuis maar vermits de route een lus vormt, kan u op elk willekeurig punt starten. Het pad bevat twee extra fietslussen.   De brochure is gratis verkrijgbaar in het infokantoor van Toerisme Rupelstreek of kan  online besteld worden. Je kan ze via de onderliggende linken alvast gratis inkijken of downloaden.

 

 

Inschrijvingen Smikkeltocht zijn gestart

De inschrijvingen van de jaarlijkse Smikkeltocht van Toerisme Rupelstreek gingen van start.  De fietstocht van ongeveer 40km vindt plaats op zondag 17 juli 2016. De route loopt grotendeels door de Rupelstreek maar ook dit jaar nemen we weer een kijkje bij onze toeristische buren. Via de veerdiensten van Hoboken en Hemiksem verkennen we een stukje Waasland. In Reet, Hemiksem, Boom en Kruibeke wacht je een heerlijke smikkelstop.  Snel je agenda checken en inschrijven is dus de boodschap! Bezorg je inschrijvingsformulier vóór 8 juli aan Toerisme Rupelstreek.

 

© copyright TPA

18de Onnefreterstocht in Niel

Op zondag 5 juni 2016 organiseert wandelvereninging De Schorrestappers haar 18de Onnefretterstocht.   Je kan deelnemen aan wandeltochten over verschillende afstanden langs de sites van de oude steenbakkerijen en door de kleiputten van de Rupelstreek.  Alle wandelingen vertrekken aan de kantine  van voetbalclub Nielse SV (Boomsestraat) tussen 8 en 15 uur, laatste aankomst om 18 uur.  Deelname kost 1,5€ voor niet-leden.  Wandelaars met een hond krijgen een gratis goodie bag (zolang de voorraad strekt).  Meer info op www.wsvschorrestappers.be

 

Brunchboottocht rederij Greenstarline

Rederij Greenstarline biedt een boottocht aan op Rupel en Schelde met uitgebreid brunchbuffet aan boord ter gelegenheid van vaderdag.  Om 10u scheep je aan de veersteiger op de Rupeldijk in Schelle (te bereiken via Tolhuisstraat) in op de ‘Antverpia’  voor 2 uur vaar-en smulplezier.  Deelname kost 33 € (25€ voor kinderen van 3 tot 12 jaar).   Reservatie vooraf is nodig bij Toerisme Rupelstreek of rechtstreeks bij Greenstarline  (tel 0475 21 39 95 – brunch@greenstarline.be)

 

Noeveren Brandt!

De wijk Noeveren staat van 28 mei tot 12 juni met deze 4de editie van ‘Noeveren Brandt!’ andermaal in het teken van klei, zand en glas maar ook van historische scheepsbouw en kunst in het algemeen.   In de voormalige steenbakkerijsite Peeters-Van Mechelen loopt de expo ‘Steenfabriek P& VM herbekeken’ . De keramisten van kunstateliers CC De Steiger olv Els Wenselaers stellen hun werken  Tentoon op steenbakkerijsite Frateur onder de titel ‘Keramiek? Natuurlijk!’.    Op 12 juni vindt op deze locatie ook de sfeervolle markt ‘Keramiek op ’t Geleeg’ plaats.  Daarnaast kan je tijdens Noeveren Brandt de collectie Booms Glas bewonderen in het Ecomuseum en Archief van de Booms Baksteen (Emabb) en houdt de New Belgicawerf open werfdagen.  Op zaterdag 4 en 11 juni worden er nocturnes georganiseerd; een begeleide wandeling langs alle activiteiten van Noeveren Brandt!  Inschrijven hiervoor kan via CC De Steiger. Meer info vind je hier

 

Noeveren Kermis

Elk jaar wordt er reikhalzend uitgekeken naar de Noeveren Kermis. Ook dit jaar hebben de organisatoren weer puik werk afgeleverd en vormen de schoorstenen van de steenbakkerijen het decor voor een schitterend programma tussen 2 en 6 juni 2016.  Op donderdag wordt Noeveren Kermis officieel  geopend om 20 uur. Vrijdag en maandag kan je een kaartje gaan leggen tijdens de prijskampen telkens om 20 uur. Zaterdag is er dan een grote rommelmarkt in de wijk van 8 tot 16 uur.  Het volksrestaurant vult de magen tussen 12 tot 20 uur en bierliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in het ‘Paterhol’ vanaf 14 uur.  Voor de muzikale omkadering wordt gezorgd door Pepijn Van Meel en de ‘Clintons’.  Op zondag wordt een cultuur- en hobbymarkt georganiseerd in de steenbakkersomgeving van site EMABB aan ’t Baksteentje. Je kan er kennis te maken met het culturele leven en de culturele verenigingen uit Boom en hobbyisten zullen er hun vakmanschap tonen.  Bovendien zijn het volksrestaurant en het ‘Paterhol’ weer geopend en zorgen ‘Second Solution’ en ‘de Natte Gazet’ voor de muziek.

 

 

de Quaye Werelt

Elk jaar wordt tijdens het eerste weekend van juni het Provinciaal Groendomein Rivierenhof te Deurne tot een middeleeuws decor omgetoverd. Ridders, huurlingen, handelaars en ambachtslieden slaan hun tenten op aan de voet van het kasteel Sterkshof. Tijdens ‘de Quaeye Werelt’ wordt een middeleeuws kampement anno 1477 zo waarheidsgetrouw mogelijk nageleefd. Ambachtslieden en handelaars uit heel Europa tonen hun kunnen en bieden de kans om hun waren te kopen en te proeven. Kleermakers, smeden, wapenmakers, houtbewerkers, wevers, enz.., elk onderdeel van het dagelijks leven in de late Middeleeuwen wordt hier voorgesteld. Het hoogtepunt is de historische veldslag.  De inkom is bovendien gratis! Allen daarheen dus.   Meer info op www.dequaeyewerelt.be

 

Kasteelfeesten 1830

Een week na de ‘Quaeye’ Werelt’ wordt je 400 jaar later in de tijd verder gekatapulteerd. Op zondag 12 juni 2016 zijn er immers opnieuw Kasteelfeesten in Kasteel d’Ursel in Hingene. Na een 18de-eeuws huwelijksfeest in 2012 en de ontvangst van keizer Napoleon in 2014 brengen de Kasteelfeesten ons dit jaar terug naar 1830. Hertog Charles-Joseph d’Ursel is dan een zogenaamde orangist: een medestander van de Nederlandse koning Willem I. Hij verzet zich tegen de Belgische Revolutie en trekt zich met zijn familie terug in Hingene. Daar ontvangt hij de Nederlandse prinsen Willem en Frederik met een groot feest … tot een inval van de Belgische patriotten alles in rep en roer zet.  Het uitgebreide programma vind je op www.kasteeldursel.be